Stacja Dizajn – 400 m. kw. designu i niezwykłej sztuki, także na talerzach
Dzięki niedawno otwartym lokalom Dworzec Świebodzki znowu tętni życiem – oferta galerii i restauracji trafi w gust najbardziej wymagających koneserów.
Stacja Dizajn to wyjątkowe miejsce na mapie Wrocławia. Tworzą je galeria i restauracja przy pl. Orląt Lwowskich 20D, otwarte jesienią 2015r. w dawnym wnętrzu holu Dworca Świebodzkiego. Lokale powstały z prywatnej inicjatywy Roberta Szeptyckiego, który marzył o stworzeniu przestrzeni gdzie spotykają się design i sztuka.
Galeria Stacja Dizajn
W liczącym 400 m.kw. lokalu metrażowo przeważa galeria. Znajdziemy w niej meble, ceramikę, szkło, tkaniny, rzeźby, grafikę, malarstwo, ale też przedmioty codziennego użytku wykreowane przez początkujących artystów i rozpoznawalne gwiazdy designu, nagradzane w Polsce i na świecie. Dostaniemy tu np. wyjątkowe produkty stworzone przez wybitnego designera Oscara Ziętę (jako jedyne w Polsce zostały zgromadzone w specjalnym zestawie tylko w galerii). Znajduje się tu także wspaniała porcelana Ćmielów Studio Modus Design, meble firmy Swallow’s Tail Furniture, czy zestaw odnowionych foteli firmy Thone.
– Kiedyś design był jakby bezimienny – mówi Marta Hubka kierująca Galerią Stacja Dizajn. -Jednak od niedawna ludzie bardziej zauważają, że otaczające ich przedmioty zostały przez kogoś zaprojektowane. Polacy dużo podróżują, odkrywają nowe rzeczy, stają się świadomi. Mają estetyczne potrzeby, doceniają twórców, szukają oryginalności. U nas mogą znaleźć nie tylko najlepsze produkty. Uzyskają też poradę wnętrzarską, czy porozmawiają z fachowcami np. z Moniką Muszyńską, absolwentką Historii Sztuki na Uniwersytecie Wrocławskim. Zależy nam na kontakcie z indywidualnymi odbiorcami sztuki.
Pracownicy galerii podkreślają, że przedmiot użytkowy ma spełniać swoje funkcje i mieć walory estetyczne. Tylko ten bardzo dobrze zaprojektowany staje się sztuką. Do jego powstania potrzeba talentu i wiedzy. Takie rzadkie połączenie sztuki i designu okupione ciężką pracą artystów znajdziemy w Galerii Stacja Dizajn. Pełni ona funkcję edukacyjną , inspiruje ludzi i przybliża przedmioty w kontekście ich stosowania.
Pracownikom galerii zależy na tym, żeby przedmioty „ożywały”, pozostawały w kontakcie z innymi rzeczami, a nie tworzyły wyłącznie „martwej” wystawy. Klienci nie powinni się bać przedmiotów, ale widzieć ich zastosowanie w każdym wnętrzu. W Galerii Stacja Dizajn organizowane są różne wydarzenia: koncerty, warsztaty tematyczne (np. ceramiczne), spotkania połączone z wykładami na temat zasad inwestowania w sztukę.
Stale odbywają się tu spotkania, na których znani artyści, profesorowie np. Andrzej Klimczak-Dobrzaniecki i Przemysław Tyszkiewicz prezentują twórczość młodych twórców. Kolejne wydarzenie planowane jest na 14 kwietnia.
Galeria nie tylko promuje działalność polskich artystów i sztukę, ale też oferuje możliwość jej kupienia. Ceny mają dużą rozpiętość. Każdy znajdzie coś dla siebie. Są w niej markowe i designerskie przedmioty za 30zł, ale też lampy za 300zł, czy np. stołek/plopp Zięty za 1190zł. Pracownicy dbają o to, by przedmioty miały wysoką artystycznie jakość, ale też niewygórowaną cenę.
Sztuka na talerzach
W galerii znajduje się też Resto Bar przyciągający wielu koneserów kulinarnych doznań. W lokalu dostaną oni takie dania jak np. pierogi jaśminowo-cukiniowe z jogurtem miętowym, francuską zupę cebulową z palonym masłem na winie z grzanką czosnkową, czy cynamonowe naleśniki z prażonym jabłkiem i śliwką kalifornijską, pod karmelowym sosem.
– Gotuje u nas szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, oraz młody kucharz – mówi Marta Hubka -Dzięki temu przenikają się dwa światy: tradycji i nowoczesności. Na ten pierwszy nakładają się lata doświadczeń, na drugi – świeże spojrzenie. To wyjątkowe połączenie.
Menu Resto Baru jest krótkie i jest to jedna z jego głównych zalet: świadczy o tym, że dania w lokalu przygotowywane są wyłącznie ze świeżych produktów. Codziennie opis i zdjęcia nowo przygotowanych dań pojawiają się na stronie facebookowej lokalu. Zwykle do wyboru są dwie zupy, naleśniki albo tortille i dwa rodzaje pierogów: pierwszych smak jest zmieniany, ale drugie są zawsze ruskie.
W menu znajdziemy zarówno ryby i dania mięsne oraz dania wegańskie. Dla pasjonatów słodkości codziennie jest kilka opcji deseru do wyboru. Okazjonalnie pojawia się np. tort bezowy, ciasto marchewkowe, koktajle. Choć lokal teoretycznie jest barem, jego aspiracje sięgają znacznie dalej: dania są na wysokim poziomie. Kuchnia zapewnia tradycyjne i nowoczesne smaki.
Klienci bywają zaskoczeni niektórymi odważnymi propozycjami dań. Jednak po ich spróbowaniu stają się jeszcze bardziej otwarci na nowe doznania kulinarne. Kucharze stawiają na kreatywność oraz innowacyjność. Zaskakują nie tylko smakami przyrządzanych potraw, ale też ich wizualną oprawą, estetyką. Dania w Resto Barze to prawdziwe dzieła sztuki. Smakoszy odwiedzających lokal zaskakuje nie tylko ich wspaniały wygląd, ale też niewygórowana cena.
Nowością w menu są przystawki. Wkrótce w ofercie pojawią się też śniadania, np. francuskie tosty z kandyzowanymi owocami, jajka w koszulkach na grzankach z szynką parmeńską, czy jajecznica z wędzonym łososiem.
Resto Bar jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8.30-19. Galeria jest otwarta w tygodniu w godz. 11-19 oraz w soboty w godz. 11-16. Na życzenie lokal można wynająć także w dni wolne np. w celu zorganizowania urodzin.